• Redactia De prin Cluj

O clujeancă a ajuns în echipa lui Donald Trump, la Casa Albă!

O clujeancă a ajuns în echipa lui Donald Trump din postura de director al Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) de la MIT.


Daniela Rus este o româncă emigrată în Statele Unite ale Americii şi care de pe 20 mai va face parte din echipa lui Donald Trump.


„Sunt onorată să pot adăuga perspectiva mea de informatician acestui grup într-o perioadă în care atât de multe probleme ce implică Inteligența Artificială și alte aspecte ale informaticii ridică importante întrebări științifice și politice pentru națiune și lume”, a spus Rus, citată de MIT News.


Consiliul Consultativ pe Știință și Tehnică oferă consiliere la Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, leadership în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.


Din 2003 lucrează la Massaschusetts Institute of Technology (MIT), unde din 2012 este director al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID), considerat cel mai performant din lume în domeniul roboticii


„Nu pot să spun că mă gândeam că voi fi profesoară la MIT când eram la liceu, în România, dar aveam suficiente visuri, nu am ştiu care sunt realizabile, dar asta e o treaba foarte importantă, dacă ai visuri, ai idei, ai dorinţă să faci ceva, e foarte important. Citeam Jules Verne cu mare pasiune. Şi pot să spun că poveştile lui chiar mă inspiră şi astăzi. Eram foarte pasionată şi îmi aduc bine aminte de filmul Pierdut în Spaţiu şi de Star Trek”, declara ea pentru Pro TV.


Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj, şi a terminat în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu” din localitate. A emigrat în SUA în anii 1980, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.


În 1994, fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la Massaschusetts Institute of Technology (MIT). A condus din 2005 Centrul de Robotică al Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) şi a devenit, din 2008, director asociat al laboratorului. Din 2012 este director “plin” al LSCID. Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

De-a lungul carierei, Daniela Rus a primit numeroase burse şi premii. Una dintre cele mai valoroase distincţii a fost bursa MacArthur, primită în 2002. Acest premiu, în valoare de 500.000 de dolari, la vremea respectivă, este supranumit „bursa geniilor” şi este acordat cetăţenilor americani care „dau dovadă de merite excepţionale şi promit o activitate creativă continuată şi îmbunătăţită”.

63 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com