• Redactia De prin Cluj

Mii de români blocați la granița dintre Austria și Ungaria

Peste 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, după ce azi noapte a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de coronavirus. Budapesta a permis numai tranzitarea camioanelor de marfă.


Cozile de mașini se întind pe zeci de kilometri. În aceeași situație se află însă și cetățeni din alte țări.


Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, a transmis printr-un comunicat de presă că a luat legătura cu omologul său maghiar pentru deblocarea situației.


Ministrul Bogdan Aurescu a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că, în urma unor discuții preliminare, autoritățile maghiare i-au transmis că ar putea deschide un culoar de trecere în această seară, în jurul orei 20 sau 21, care să fie supravegheat de polițiștii din țara vecină.


„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a afirmat ministrul român de externe.

Oficialul român a mai spus că a transmis părții maghiare că este o oră târzie, având în vedere că unii dintre români așteaptă să treacă frontiera autro-ungară de la miezul nopții.


Ministrul a precizat că lucrează pentru ca miile de români să poată ajunge acasă cât mai repede.

Bogdan Aurescu i-a sfătuit pe românii care se întorc în țară „să evite tranzitul pe teritoriul Ungariei, pentru că nu mai este permis”.

46 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com