• Redactia De prin Cluj

Limba maghiară NU va deveni limbă oficială în Ardeal!

Deputații au respins legea UDMR prin care limba maghiară ar fi devenit limbă oficială în Ardeal.


Kelemen Hunor, președinte UDMR

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins proiectul de lege iniţiat de UDMR privind Codul Administrativ, ce prevedea ca autorităţile locale să fie obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective.

La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic iniţiat de UDMR: autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective, informează Adevărul.


Proiectul viza, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară.


Proiectul de lege depus de UDMR a fost respins de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional: 287 de voturi pentru respingere, 21 de voturi împotrivă şi 3 abţineri.


La dezbaterile din Camera Deputaţilor, PNL şi PMP au acuzat un troc politic între PSD şi UDMR. PSD a amintit că preşedintele Klaus Iohannis a ascultat solemn imnul Ţinutului Secuiesc într-o vizită în Harghita şi Covasna, iar USR a dat vina pe toată lumea. UDMR a acuzat lipsa dezbaterilor şi s-a victimizat. Urmează votul final.
96 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com