• Redactia De prin Cluj

Interviu cu Marinela Marc, inspector școlar general: „Elevii trebuie să aibă acces la educație!”

Marinela Marc a revenit în funcția de inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Având experiența anilor pe care i-a mai petrecut în această funcție, a anilor în care a făcut parte din comisia pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Cluj, dar, cel mai important, a anilor pe care i-a petrecut la catedră, Marinela Marc are numeroase idei pentru dezvoltarea învățământului preuniversitar clujean.

1. Ați fost numită în funcție de Inspector General Șef în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Cluj. Ce credeți că v-a recomandat pentru această funcție?

.Pentru ei care mă cunosc, persoane din mediul educațional clujean, dar și reprezentanți ai altor instituții cu care am colaborat, numirea mea la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj nu este o surpriză, ci, mai degrabă o recunoaștere a activității manageriale desfășurate de mine de-a lungul anilor. Mi-am început cariera managerială în învățământ în anul 2005, ca director la Liceul Teoretic „Avram Iancu„din Cluj-Napoca, din anul 2006 până în 2012 am fost inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, iar în perioada 2012- 2020, director la Colegiul de Servicii în Turism„Napoca”.

2. Dumneavoastră ați mai avut această funcție. Care sunt proiectele cu care vă mândriți din perioada în care ați fost inspector șef?

Cei șase ani petrecuți în diverse echipe de conducere la Inspectoratul Școlar Județean Cluj reprezintă o perioadă plină de provocări și de satisfacții profesionale. Sunt anii în care am participat direct la multe proiecte de reformare a învățământului românesc, făcând parte din grupuri de lucru ale ministerului pentru scrierea legislației subsecvente Legii Educației Naționale nr.1 din 2011, am coordonat campania de promovare a legii la nivelul județului Cluj, organizând întâlniri cu părinții, cadrele didactice, reprezentanți ai autorităților locale. Clujul a făcut parte, alături de alte 7 județe, dintr-un proiect de pilotare a descentralizării învățământului românesc pe componenta resurselor umane și am coordonat concursurile desfășurate la nivelul județului de ocupare a posturilor didactice și a funcțiilor de directori de școli. Am gestionat introducerea clasei pregătitoare, cu toată opoziția și rezervele de reușită a acestei modificări legislative din partea anumitor reprezentanți ai societății. Am coordonat foarte multe proiecte educaționale, în parteneriat cu diferite instituții, dar cel mai drag proiect inițiat de mine, consider că a fost inițiativa de a denumi grădinițele cu nume ale personajelor de basm, sau alte denumiri alese de aceste instituții, cu care copiii să se asocieze mai ușor decât cu vechile denumiri, de exemplu Grădinița nr.56. Iar acest exemplu a fost preluat, ulterior și de alte județe din țară. Iar un alt proiect la care țin foarte mult și care, la rândul lui, a suscitat multe discuții și controverse în presa vremii, este legat de soluția găsită pentru mutarea Liceului de Muzică„Sigismund Toduța” în spațiul de pe str. Paris, la acea dată elevii acestei prestigioase unități de învățământ, cel mai performant liceu de muzică din țară fiind risipiți în diverse locații improprii din oraș, pentru care se plătea chirie, în care nu se puteau investi bani, fiind clădiri retrocedate unor culte religioase, care amenințau cu evacuarea.

3. Ce vă propuneți să faceți pentru a ajuta elevii în această perioadă să țină pasul cu materia?

Traversăm o perioadă fără precedent, care impune găsirea de soluții pentru ca fiecare elev să aibă acces la servicii educaționale în condițiile suspendării cursurilor. Este greu, pentru că noi, ca societate, nu suntem încă pregătiții pentru servicii digitalizate în toate domeniile, nu avem infrastructura necesară. Totuși, consider că în învățământ lucrurile au evoluat destul de bine, în sensul că, treptat, aproape toate cadrele didactice și-au creat conturi și au început să utilizeze platformele educaționale existente. Sigur că există încă elevi care nu au acces la aceste activități, fie pentru că nu dispun de echipamentele IT pentru a se conecta, fie că nu există, în anumite comunități din mediul rural, conexiune la internet.În aceste condiții am lansat un apel către companiile, ONG-urile care pot dona echipamente în stare bună de funcționare. Prima persoană care a răspuns solicitării a fost domnul primar Emil Boc, care a alocat sumele necesare pentru ca școlile din municipiul Cluj-Napoca să achiziționeze tablete pentru elevii care nu dispun de un calculator/laptop/tabletă/smartphone pentru a desfășura activități la distanță. Rămâne însă o problemă mediul rural, pe care sper să o acoperim, măcar parțial, prin aceste donații.

4. Care considerați că sunt problemele cu care se confruntă învățământul clujean și ce vă propuneți pentru dezvoltarea învățământului preuniversitar clujean?

Sunt multe probleme cu care se confruntă învățământul clujean, unele vizează infrastructura școlilor și aici se impune colaborarea cu autoritățile locale și județene pentru investiții masive în crearea de condiții optime pentru derularea procesului educațional. Alte aspecte țin de rețeaua unităților de învățământ, de corelarea calificărilor din învățământul tehnologic cu piața muncii, de promovarea mult mai eficientă a învățământului profesional și dual, de profesionalizarea managementului unităților de învățământ, de identificarea de soluții reale pentru asigurarea egalității de șanse a elevilor din medii dezavantajate, de scrierea și implementarea de proiecte educaționale pliate pe nevoile școlilor, de colaborare mult mai strânsă cu mediul academic și mediul de afaceri clujean, de promovarea exemplelor de bune practici, de deschiderea școlilor spre comunități, pentru a deveni acele resurse de coagulare a comunităților, de creștere a nivelului de educație al societății, în general. Îmi doresc, de asemenea, din partea cadrelor didactice, continuarea la aceleași standarde, a activităților de pregătire a elevilor pentru obținerea de rezultate bune la examenele naționale, la olimpiadele școlare și celelalte competiții dedicate elevilor, care au plasat județul Cluj pe locuri fruntașe la nivel național și care sunt o recunoaștere a eforturilor depuse, deopotrivă de elevi, de dascăli, de părinți.

1754 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com