• Redactia De prin Cluj

Drum direct de la Dej sau Huedin spre aeroport. Pași siguri pentru trenul metropolitan și metrou

În cadrul unei videoconferințe, au fost semnate contractele pentru studiile de pre-fezabilitate și fezabilitate pentru realizarea metroului și trenului metropolitan la Cluj-Napoca.

Trenul Metropolitan, între Huedin și Dej


Pe infrastructura actuală, se propune implementarea unui sistem de transport rapid – tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 km.


„Avantajul la trenul metropolitan constă în infrastructura existentă. Avem cale ferată. Există un proiect de modernizare a căii ferate și va permite deplasări mult mai rapide decât acum. În acest context noi avem în vedere deplasări mult mai rapide decât acum. În acest context noi avem în vedere 100 de kilometri de la Huedin la Dej. Este o axă importantă de dezvoltare a județului și astfel se va permite deplasarea forței de muncă, crearea unor noi locuri de muncă și realizarea de noi investiții. Este o axă importantă de dezvoltare pentru ca județul Cluj să aibă viitor. Zona studiată direct este de la Nădășel la Bonțida. Este vizată inclusiv crearea unor noi stații în raport cu cele noi. În Baciu va mai fi o stație intermediară. Va mai fi o stație nouă la Tetarom, la Tăietura Turcului din Cluj-Napoca, avem la gară, la Clujana, va mai fi o stație nouă la IRA. Acolo unde se va intersecta metroul cu trenul metropolitan. Apoi va urma aeroportul, ca oricine să poată ajunge de la Huedin la aeroport sau de la Dej la aeroport. Trenul este nepoluant și nu are barierele de infrastructură pe care le are circulația rutieră”, a declarat Emil Boc.


Se vor analiza, pentru fiecare punct de oprire, facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare protejate de intemperii, coșuri de gunoi, toalete, puncte de procurare de bilete (automate/case) etc. Pentru fiecare punct de oprire se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni (park & ride).

Metroul ar putea fi și la suprafață


Noul coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est va urmări să deservească două puncte principale de interes. În prima etapă, se ia în considerare centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul Spital Regional de Urgență, centrul comercial Vivo!, cartierul Mănăștur, centrul municipiului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu/Pod IRA).


În a doua etapă, este vizat centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău. Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1.035 m.


„Ne propunem ca în Florești să avem metrou de suprafață. De ce? Fiindcă avem proiectul centurii metropolitane care va lua o presiune de pe DN1 Cluj și atunci vom putea avea mai multe soluții pentru metroul de suprafață în contextul în care va fi gata centura metropolitană”, a spus primarul Emil Boc.


Valoarea și durata proiectului

„Valoarea estimată când am pornit licitația pentru realizarea acestor studii a fost de 55 de milioane de lei, aproximativ 11 milioane de euro. În urma licitației, pentru că a fost o competiție, valoarea adjudecată a fost de peste 35 de milioane de lei, adică 7,4 milioane de euro. Asta înseamnă că valoarea a coborât. Am reușit să obținem un preț foarte bun față de valoarea estimată. Durata la metrou este 27 luni, iar la trenul metropolitan de 14 luni. Licitația a fost câștigată de un consorțiu alcătuit de firme din România, Franța și Italia, cu expertiză majoră în realizarea unor asemenea investiții”, a declarat primarul Emil Boc.

368 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com