• Redactia De prin Cluj

Coronavirus și închiderea afacerilor: anularea sau reducerea chiriei?

Având în vedere situația actuală și, în special, suspendarea activității unor afaceri de către guvernul României, atât chiriașii cât și mulți proprietari se confruntă cu problema consecințelor legale ale acestei drastice situații speciale, în special în ceea ce privește o posibilă pierdere sau reducere a chirii.


Sursă foto: iverus.ro

„Nicio altă temă nu domină în prezent spațiul public din România ca situația excepțională generată de virusul SARS-CoV-2, respectiv urmările și măsurile cauzate de acesta și de îmbolnăvirile cu COVID 19. Am primit pe adresa biroului nostru un volum ridicat de solicitări referitoare la efectele modificărilor legislative. Dorim să venim în întâmpinarea dvs. sens în care urmează să vă transmitem informări periodice cu privire la problemele juridice întâmpinate și noutățile legislative apărute. Al doilea nostru briefing privește implicațiile carantinei asupra contractelor de închiriere și leasing”, a spus Dan Irimie, Managing Partner N-W.


  • Având în vedere situația actuală și, în special, suspendarea activității unor afaceri de către guvernul României, atât chiriașii cât și mulți proprietari se confruntă cu problema consecințelor legale ale acestei drastice situații speciale, în special în ceea ce privește o posibilă pierdere sau reducere a chirii. De principiu, situația juridică trebuie evaluată ținând cont de scopul convenit al închirierii, respectiv, dacă acesta poate fi exercitat în continuare fără restricții chiriașul nu poate obține de plano reducerea chiriei. Simpla scădere a clienților nu este (în cele mai multe situații) direct proporțională cu valoarea chiriei și nu este suficientă pentru anularea/reducerea chiriei, cu excepția cazului în care s-a convenit altfel. Nu se poate vorbi despre o cauză imprevizibilă, întrucât nu s-au modificat condițiile de închiriere stabilite la momentul semnării contractului, ci s-au modificat împrejurări ce exced modului în care s-a stabilit chiria sau agreat celelalte condiții contractuale.


  • În schimb, în măsura în care scopul închirierii devine imposibil datorită unor interdicții legale sau oficiale – reducerea sau neplata per se a chiriei devine justificată. Prin urmare ne așteptăm la cereri în acest sens ca urmare a aplicării Ordonanței militare nr. 1/2020. De asemenea, lanțurile de supermarket care au reglementate chirii funcție de vânzări își vor reduce chiriile corespunzător.


  • Măsuri excepționale se aplică IMM-urilor care vor putea obține suspendarea plății chiriei pe baza unui certificat de situație de urgență, în condițiile unui hotărâri speciale adoptate de Ministerul Finanțelor pe 18 martie. Hotărârea nu este publicată în Monitorul oficial, comunicatul MFP putând fi accesat pe www.mfinante.ro.


  • Dreptul de denunțare extraordinară. Deși locațiunea s-a încheiat pe o perioadă determinată, s-ar putea argumenta existența unui drept extraordinar al chiriașului de a declara rezilierea contratului în măsura în care proprietatea devine integral inutilizabilă, iar în situația în care inutilitatea este doar parțială – un drept de încetare parțială (cu reducerea proporțională a chiriei). Totuși, întrucât măsurile legate de virusul corona sunt limitate în timp, în măsura în care durata închirierii depășește termenul prescris de lege pentru aceste măsuri (momentan 30 de zile), un asemenea drept extraordinar de denunțare nu poate fi recunoscut chiriașului.


  • Contractele de leasing. Legea română tratează diferit chiriile și ratele din contractele de leasing. Dacă primele nu sunt în mod necesar legate de activitatea chiriașului, contractul de leasing, prin natura sa privește cedarea folosinței bunului în vederea obținerii de fructe (civile), prin urmare afectarea activității utilizatorului ar putea fi o cauză de impreviziune în sensul art. 1271 din Codul civil. În acest sens, în contractele în derulare se va putea invoca adaptarea clauzelor datorită împrejurărilor economice dificile, în condițiile deciziei Ministerului Finanțelor Publice adoptată miercuri.

Alte informații:


Afacerile sunt afectate de pandemie. Ce trebuie să știe angajatorii

532 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com