• Redactia De prin Cluj

Coronavirus: Când se termină cu restricțiile? Poate exista un al doilea val de infectări?

Țările din întreaga lume au restricționat deplasările cetățenilor în ultimele zile și mulți dintre cei peste un miliard de oameni izolați acasă se întreabă acum când își pot relua viața normală.


Însă mai multe țări din Europa își extind așa-numitele politici de izolare care restricționează puternic circulația fără prea multe informații despre faptul că funcționează sau nu efectiv, informează euronews.ro.

Blocarea Italiei, în vigoare de la mijlocul lunii martie, va fi probabil prelungită până la 3 aprilie, iar Spania și-a prelungit perioada de închidere cu încă două săptămâni. În ambele țări, cazurile și numărul morților cauzate de focar continuă să crească. Un grup de experți care sfătuiesc guvernul francez a declarat miercuri că închiderea va trebui să dureze cel puțin șase săptămâni în țară. Însă, au spus specialiștii, ridicarea restricțiilor nu ar fi posibilă fără date de la spitale despre capacitatea lor de a trata cazurile primite de virus. Aceste date sunt greu de dat atunci când spitalele sunt deja supraîncărcate, a spus grupul de experți. Între timp, India, a emis cel mai mare blocaj de 1,3 miliarde de persoane pentru un total de 21 de zile, pentru a reduce răspândirea virusului. Nimeni nu are voie să părăsească casa și mișcarea a stârnit cumpărături de panică în țară. „Viața nu va fi așa cum a fost peste noapte", a recunoscut premierul austriac Sebastian Kurz, potrivit presei naționale, întrucât a explicat că restricțiile vor fi în continuare în vigoare până cel puțin pe 12 aprilie. „Probabil că vom fi într-o fază după Paște, care este mai asemănătoare cu situația de astăzi decât în ​​mod normal", a spus Kurz. Săptămâna trecută, cercetătorii de la Imperial College din Londra au publicat rezultatele modelării computerizate despre modul în care distanțarea socială și restricțiile de mișcare ar putea afecta răspândirea COVID-19 în SUA și Marea Britanie. Dar este puțin probabil că toată lumea ar putea fi tratată, deoarece chiar și cu aceste strategii în vigoare, spitalele se vor revărsa, au spus cercetătorii. Această modelare a ajutat la sfătuirea guvernelor cu privire la restricțiile actuale, pe care modelul oamenilor de știință al Imperial College îl bazează pe estimarea că acestea vor dura cel puțin trei luni, dacă nu mai mult. „Este probabil ca astfel de măsuri - în special, distanțarea socială pe scară largă - să fie necesară pentru mai multe luni, poate până când va fi disponibil un vaccin”, a spus profesorul Neil Ferguson, care conduce cercetarea și dirijează Institutul Abdul Latif Jameel al Imperial College. pentru analiza bolilor și situațiilor de urgență.

Dar va trebui să trecem din nou prin asta, chiar dacă restricțiile sunt ridicate?

Experții spun că, odată ridicate restricțiile de circulație, virusul s-ar putea răspândi din nou, determinând un nou val de măsuri de distanțare socială. Asta până nu va fi găsit un vaccin - pe care ei estimează că nu va fi disponibil încă un an până la 18 luni, fiind deja un timeline incredibil de ambițios despre care unii spun că ar putea să nu fie posibil. Între timp, o reapariție a cazurilor de coronavirus ar putea provine de la „aflux din alte regiuni, transmisie asimptomatică în curs de desfășurare, sau transmisie asimptomatică în situații care înlocuiesc”, a spus Barun Mathema de la Școala de Sănătate Publică din Columbia. Dar Mathema a adăugat răspândirea bolii ar putea depinde și de modul în care oamenii urmăresc distanțarea socială sau de cât de bine aplică guvernele blocajele. Dacă infecțiile se întorc, ar putea fi mai ușor să le controlăm răspândirea. Dacă există un număr mare de persoane asimptomatice cu imunitate la virus, este probabil să nu apară o reînviere la fel de mare a bolii. Cercetări recente publicate în Science au sugerat că transmiterea ușoară sau asimptomatică ar putea fi responsabilă pentru răspândirea rapidă a acestui coronavirus. Un alt mod de a evita un scenariu de reapariție după închisoare este prin testarea în masă și urmărirea persoanelor cu virusul. Acestea sunt metode pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a numit tactici „agresive” în combaterea epidemiei. Într-adevăr, cercetătorii de la Imperial College au declarat: „Pe măsură ce numerele cazurilor scad, devine mai posibil să se adopte teste intense, urmărirea contactelor și măsuri de carantină asemănătoare strategiilor folosite astăzi în Coreea de Sud.” Mathema a adăugat că guvernele vor trebui „să fie atenți” în modul în care „rapid” se relaxează blocajele, „chiar și după ce curba pare să fie controlată”.

462 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com