• Redactia De prin Cluj

Afacerile sunt afectate de pandemie. Ce trebuie să știe angajatorii

Măsurile luate de guvern și faptul că trebui să stăm acasă ridică multe semne de întrebare atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.


Avocatul Dan Irimie a explicat pentru De prin Cluj câteva lucruri de bază care îi privește pe angajatori în această perioadă.


„Nicio altă temă nu domină în prezent spațiul public din România ca situația excepțională generată de virusul SARS-CoV-2, respectiv urmările și măsurile cauzate de acesta și de îmbolnăvirile cu COVID 19. Am primit pe adresa biroului nostru un volum ridicat de solicitări referitoare la efectele modificărilor legislative. Dorim să venim în întâmpinarea dvs. sens în care urmează să vă transmitem informări periodice cu privire la problemele juridice întâmpinate și noutățile legislative apărute.


Primul nostru breafing privește implicațiile carantinei în mediul public și privat și măsurile speciale ce necesită a fi aplicate de angajatori pentru a facilita telemunca.


Vă stăm ca întotdeauna la dispoziție pentru întrebările dvs. juridice și ne luăm permisiunea să vă ținem informați și pe mai departe”, a transmis avocatul DAN IRIMIE, Managing Partner N-W.
Reglementări importante cu privire la dreptul muncii


  • Prin Ordonanța militară nr. 1/2020, se interzice desfășurarea activităților cu publicul

în spații închise. Legea lasă loc de excepție doar unui număr limitat de afaceri: e.g.

supermarketuri, chioșcuri, farmacii, benzinării, bănci, asiguratori, firme de consultanță. Pe perioada carantinei se suspendă contractele de muncă, angajații rămânând a fi plătiți cu 75% din salariul de baza corespunzător locului de munca ocupat.


  • Nici firmele care au fost forțate să-și suspende activitatea, nici cele care își continuă

activitatea cu timp redus nu au dreptul să înceteze contractele de muncă pe motivul crizei, fiind supuși obligației asigurării celor 75% din salariul de bază. Se pot demara în schimb proceduri de restructurare cu respectarea termenelor și condițiilor legale. De asemenea, Decretul președintelui cu privire la starea de urgență pare să lase loc pentru deschiderea procedurilor de insolvență/faliment în instanță.


  • Legislația actuală (inclusiv Decretul Președintelui privind declararea stării de urgență și

Ordonanța militară nr. 1/2020) nu impune în mod direct instituirea telemuncii/mutarea angajaților la domiciliu. Totuși, dispozițiile Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă impun angajatorului să se adapteze măsurile de securitate în muncă ținând seama de modificarea condițiilor și pentru îmbunătățirea situațiilor existente. Angajatorii pot introduce prin decizie unilaterala munca la domiciliu sau telemunca, prevalându-se de prevederile art. 48 din Codul Muncii.


  • Statul a decretat zile libere pentru angajații cu copiii în întreținere de până la 12 ani ori

cu dezabilități pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise. Această facilitate se aplică bineînțeles doar în situația în care copilul este înscris într-o unitate de învățământ publică sau privată și doar în măsura în care poziția nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Indemnizația pentru zilele libere este stabilită la 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut (respectiv 5429 lei/lună). Suma se suportă prin reținerea părții din contribuția de asigurări ce trebuia vărsată de angajator la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – urmând ca până la închiderea anului fiscal angajator să restituie aceste sume fondului.


  • Acordurile de tip home-office/telemunca ar trebui să prevadă un termen sau să conțină

un drept unilateral de revocare din partea angajatorului, pentru a împiedica opoziția angajatului la momentul la care criza COVID 19 se va sfârși.


  • Pe perioada menținerii stării de urgență se menține valabilitatea contractelor colective

de muncă și a acordurilor colective.

36 afișare0 comentariu

©2020 by De prin Cluj. Proudly created with Wix.com